Национален конкурс „Коледари – с блага вест и здраве“


декември, 2018г.

 

През месец декември учениците на ОУ „Райна Княгиня“ се включиха в благотворителния конкурс „Коледари – с блага вест и здраве“, организиран от Националния клуб Юнеско и Сдружение на деца с онкохематологични заболявания.

Конкурсът e част от програмата „Култура за всички деца“ и е в подкрепа на Национален център за лечение и рехабилитация на деца с онкологични заболявания.

Целите на конкурса са да възпитава българските деца в почитане на българските традиции и обичаи чрез тяхното възпроизвеждане, както и събиране на средства за подпомагане на онкологично-болни деца.

Категориите, в които децата се състезаваха бяха: най-атрактивна коледна картичка; най-атрактивен коледен сувенир, най-скъпо продаден коледен сувенир и картичка; най-голям дарител; най-атрактивно пресъздаден български обичай.

Учениците на ОУ „Райна Княгиня“ от начален и прогимназиален курс, подкрепени от своите учители, бяха много активни в участието си в кампанията. Деца от всички класове изработиха множество картички и сувенири. След това бе организиран коледен базар, на който те бяха продадени и по този начин учениците събраха средства, които дариха в помощ.

Освен коледния базар, ученици от IIА, VIГ и VIД класове пресъздадоха във вид на драматизация български обичаи. Децата влязоха в роля коледари и русалии, които със своите песни и танци прогонват злите сили и болестите. Бе направен клип на инициативите, с който децата участваха в категорията “най-добре пресъздаден български обичай“.

Ученците от вокална група „ Детски мечти“, също взеха участие в програмата като поздравиха своите учители, родители и съученици с коледни песни.

В подготовката и организацията на мероприятието се включиха всички класни ръководители и учители по музика и изобразително изкуство от ОУ „Райна Княгиня“.

Чрез благотворителния базар се събра сумата от 900 лева, която бе преведена на Национален център за лечение и рехабилитация на деца с онкологични заболявания.


Национална седмица на четенето

Национална седмица на четенето октомври, 2018 г.

 

Учениците на ОУ „Райна Княгиня“ взеха активно участие в Националната седмица на четенето, провела се в периода от 22 до 26 октомври 2018 г.

Всички класове на ОУ „Райна Княгиня“ гр. Пловдив участваха в инициативата с множество разнообразни дейности, които повишиха интереса към книгата и направиха четенето още по-забавно.

            Националната седмица на четенето е част от Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността, която е включена в  Национален план за действие, одобрен и приет със заповед на минитерския съвет на Република България.

Всеки ден от седмицата бе определен за работа с конкретна възрастова група.

Учениците от първи и четвърти клас обмениха опит и знания. Четвъртокласниците посетиха първокласниците и им четоха приказки; децата взаимно си задаваха въпроси, беседваха за ползите от четенето, за любимите приказки и книги.

 

На 24.10.2018г. в училищната библиотека се състоя състезание по четене сред учениците от вторите класове. След първия етап бяха отличени 25 деца. Сред тях  безспорен победител стана Александра Кръстева от 2а клас, следвана от още четирима ученици от 2б, 2в, 2г, 2д клас. Всички те получиха грамоти "победител", а останалите - грамоти за успешно представяне.

Третокласниците участваха три поредни дни в Националната седмица на четенето. На 24.10. учениците пътуваха до детския научен център „Музейко“, град София. В автобуса те си разменяха книги и споделяха впечатленията си от тях.


На следващия ден в ОУ „Райна Княгиня“ се проведе среща с писателката Божана Апостолова. Децата познават творчеството и дейността на писателката и се бяха подготвили предварително за събитието. Разговорът с Божана Апостолова бе вълнуващ, полезен и интригуващ. Учениците ѝ задаваха въпроси, тя разказа за своя живот, за творчеството си, за срещите с различни писатели. Третокласниците изненадаха писателката с усмихната кутия с бисквитки, а тя подари три свои книги, с които да се обогатят кътовете за четене. Докато раздаваше автографи, Божана Апостолова предложи децата да съберат  приказки, които тя да публикува.

На 26. 10. 2018г. учениците от 3е клас закриха Националната седмица на четенето като споделиха мнение и отзиви за участието си в кампания за най-четена българска книга, организирана от НБ „Иван Вазов“ гр. Пловдив.

Третокласници от ЦОУД също се включиха в инициативата. Ученците от II- ра група на 3в и 3д класове гостуваха на своите съученици от 1ви клас. При срещата си децата си размениха книжки и споделиха впечатления от любими автори и приказки, а някои от тях  представиха проект на тема „ Книгата е мой приятел“. Срещата между учениците инициираха Катя Попова и Любка Козарска, учители В ОУ „Райна Княгиня“.

Петокласниците от ОУ „Райна Княгиня“ четоха откъс от любима книга и се състезаваха за най-добър четец. Сред най-предпочитаните книги бяха тези на Рик Риърдън, американски писател, автор на поредиците за Пърси Джаксън.

       

            Шестокласниците на ОУ „Райна Княгиня“ създаваха свои текстове по зададени ключови думи. Оригиналните разкази и приказки се отличаваха с интересни идеи, интригуващи сюжети и поуки. Малките творци и техните преподаватели останаха удовлетворени от творческия процес и си пожелаха нови успехи.

            На 24.10.2018 г. всички седмокласници се включиха в онлайн игра по Български език  „Създай човек със знания за българския правопис“.

След учебните часове се проведе състезание по правопис с езиков паспорт. Участниците отговаряха писмено на въпроси от пет категории: граматика, лексика, фразеологизми, правопис и пунктуация. Седмокласниците не само се забавляваха, но и попълниха свои пропуски при прилагането на правописната и граматичната норма на българския език.

            Победител в състезанието е Нора Димитрова Начкова, ученичка от VIIа клас.

       

 

 

 

             В организацията и подготовката на инициантивите, проведени по време на  Националната седмица на четенето, се включиха всички класни ръководители в начален курс и всички учители по български език и литература в прогимназиален етап.

III Национален конкурс „Моят празник“


ноември, 2018г.

 

Емилия Колева, ученичка от 5г клас на ОУ „Райна Княгиня“ получи втора награда за рисунка на Третия национален конкурс „Моят празник“, провел се през месец ноември тази година.

Организатори на конкурса са Община Стара Загора и Център за подкрепа за личностно развитие - гр. Стара Загора.

Целта на конкурса е да се даде възможност за изява на творческите заложби на децата и учениците, както и да се стимулира техния интерес към традиционни, национални, фолклорни и семейни празници в България.

Журито на конкурса с председател проф. Марин Добрев и членове Петър Петров и Зоя Георгиева избра победителите сред над 500 рисунки на деца от цялата страна.

На 1. XII. 2018 г. от 14.00ч. ще бъде открита изложба в галерия „Лубор Байер“ в Стара Загора, където ще бъдат показни 140 рисунки от участвалите 500 от 100 населени места.

Ръководител е Ани Георгиева, учител в ОУ „Райна Княгиня“.

Национална програма за профилактика на оралните заболявания


ноември, 2018г.      

Здравното министерство отличи ОУ „Райна Княгиня” с грамота за изключителен принос към Националната програма за профилактика на оралните заболявания получи на

Признанието е за масово участие на учениците от начален етап в инициативите по програмата на МОН, която се реализира съвместно с Българския зъболекарски съюз и националните консултанти по детска дентална медицина, по хранене и по хигиена на детската и юношеска възраст.

През месец ноемри в училището се проведоха три здравни беседи, в които участваха 200 ученици. Децата научиха как е правилно да се мият зъбите, кои храни трябва да избягват, за да бъдат здрави зъбите, как да ги предпазват от развитие на кариес и как помагат за това силантите. Една от беседите бе посветена на здравословното хранене.

Очакваните резултати от програмата, която продължава до 2020 година, е 70% от децата до 12-годишна възраст да имат знания и умения за опазване на оралното си здраве. Целта е половината от малчуганите на 6 години да бъдат със здрави временни и постоянни зъби, а до 70 на сто от тийнейджърите на 18 да нямат извадени.

На 22.11.2018г. д-р Румяна Щерева връчва грамотата на директора на училището - Мария Гайдарова.

Математически турнир Димо Малешков


20. 10. 2018г.

На 20.10.2018г. се проведе Математическият турнир „Димо Малешков“.

В състезанието участват ученици от 5 до 7 клас, организатор е МГ „Акад. Кирил Попов“.

Награждаването на отличилите се се състоя през месец ноемрви.

Филип Бозуков от 4г клас бе награден с бронзов медал за участието си в турнира по математика, след като зае трето място.

Класен ръководител е Мария Кирилова.