ОУ"Райна Княгиня" отличено с грамота

На официална церемония в залата на Общинския съвет Регионалното управление на образованието връчи годишните си награди на учители и директори от област Пловдив.

ОУ „Райна Княгиня“ получи от Началника на РУО Иванка Кирковаграмота от МОН за отлично организиране и провеждане на националния кръг на XIII Национална олимпиада по география и икономика в края на месец април.

2016/2017

Отборът на ОУ „Райна Княгиня” класира Пловдив на седмо място в състезание по първа помощ – София, 02.-04.06.2017г.

 

Нашите шестокласниците Станимир Колев,  Християн Видолов, Йосиф Тенев и Антония Караманова от 6-б клас заеха достойно място измежду 26 области на Националното състезание на ученическите екипи по долекарска помощ. Като първенци на областното състезание, те представяха Пловдив и региона на финалната надпревара на най-добрите в страната. Децата трябваше да покажат знания и умения по долекарска помощ, след което участваха в игри, които проверяват доколко са запознати с историята и дейността на Червения кръст. Различните препятствия проверяваха и уменията за работа в екип. Учениците участваха и в демонстрации за гасене на пожар и реакция при земетресения и други бедствени ситуации.

Нашият директор Мария Гайдарова сподели:„Гордеем се с постижението им, защото уменията да помагат, да оказват първа помощ са важна част от нужните знания за справяне с различни житейски ситуации. В иновативното ОУ“ Райна Княгиня“ сред основните  цели е  възпитанието на учениците в милосърдие и съпричастност. Чрез  различни благотворителни инициативи, подкрепени от БЧК,  над 450 деца проявиха лично отношение към добри каузи. Това изгражда допълнителни качества за позитивно общуване и превенция на агресията“.Национални конкурси за детско творчество –

май, 2017 година

   Наши ученици участваха в VІ-я Национален конкурс за детско творчество „Великденско огънче в шепите си нося” и получиха поощрение – петокласниците Зарина Колева и Йоана Стоянова. Грамоти за своето участие получиха Пресиан Дечков, Лора Василева, Николая Папазова от 5 клас и Ива Илиева, Анжела Димитрова от 6 клас.            В Националния конкурс „Рецептите на баба“  участва Ива Иванова Ичевска от 5 клас и получи предметна награда и право на участие в Пътуващата изложба „Рецептите на баба“.              В Националния конкурс „ България в сърцата и мечтите ни“ Красимира Вълева се класира на второ място и нашето училище получи грамота.              В Националния конкурс за детска рисунка и приложни изкуства на тема „Шарен Петльо от Голица – 2” Калина Палийска от 5 клас получи грамота за второ място. Ръководител на проектите е Ани Георгиева.Държавно първенство по спортна аеробика

– гр.Самоков, май, 2017 година

 

Християна Златанова от 3-б клас, с класен ръководител Катя Джамбова, спечели 3 първи места и едно второ място в различни категории на Държавното първенство по спортна аеробика , провел се в гр.Самоков.

1во  място – категория смесени двойки 9- 11 год.

1во  място – категория тройки 9- 11 год.

1во  място – категория групи 9- 11 год.

2ро  място – категория индивидуално жени 9- 11 год.

Наградена бе с купа и медали. Получи поздравления от своите съученици.


   

  Спортни успехи на децата от 4-д клас, април 2017

Ивайла Кирилова Стаменова е перфектна състезателка по аеробика. Новото попълнение в нейната колекцията от медали са три златни. Отлично се е представила на Държавните първенства по аеробна гимнастика в Боровец.

  Констанс Костадинова Богданова се класира на първо място в София на Гимнастрада, Масов спорт 2017, художествена гимнастика в категорията „Групов танц“ и също донесе златен медал в 4-д клас.

 Двете момичета бяха поздравени от своите съученици и от класния си ръководител – Емилия Николова.

2016/2017

Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee - 01.03.2017г.

 

Състезанието се проведе в подкрепа на обучението по английски език като чужд в българските училища. Негова основна цел е да развива допълнителни знания по английски език, умения за представяне пред публика и мотивиране на учениците. Това е първото такова състезание за нашето училище. Същността му се изразява в това, че участниците "спелуват" т.е. произнасят различни думи буква по буква. Участваха ученици от четвърти, пети, шести и седми клас. Победителите са Георги Мандевски (първо място) и Стоян Джоглов (втори място) от 7а клас, които продължават своето участие на регионалното състезание в СУ "Христо Г. Данов". Преподаватели по английски език на явилите се ученици са: Мария Троева, Мариана Шаламанова и Диана Георгиева.
XIII Национален детско-юношески конкурс с международно участие за музикално и танцово изкуство „Орфеева дарба“ – София, 18.03 2017г.

       Ива Иванова Ичевска от 5-а клас се класира на първо място в дует с Кристиян Павлов в раздел „Забавна и популярна музика“. Двамата бяха наградени с дипломи, медали и покана за запис в Българското национално радио. Техен ръководител е Руми Иванова от Арт Войс център. Талантливата певица получи и бронзов медал за самостоятелно изпълнение.

         Ива Ичевска е на първо място, със златен медал и от състезанието „Математика без граници“. Неин учител по математика е Ел.Стоева.

Националната кампания за насърчаване на четенето „Читателска щафета 5: Патилански приключения“, организирана от фондация „ДЕТСКИ КНИГИ“ – януари, 2017г.

 

         Предизвикателството да прочетат минимум три  книжки за три месеца по избор от поредиците, които са включени в играта и да се включат в надпреварата за 500 колекционерски значки – награди за най-бързите читатели, както и за някоя от големите награди – 2 таблета и 3 комплекта с книги, приеха първокласниците от I-а, г, д, е класове с класни ръководители Венета Дагова, Валя Гатева, Галя Борисова и Мария Петрова.

Ето какво разказва Мария Петрова :„Как започна всичко?! Прочетох им за междучасията на Малкия Николà и всички разбраха, че този герой много прилича на тях. Още повече, че имахме две момчета, които носеха подобно име – Николай и Никòла. Използвах създалото се весело настроение и ги попитах готови ли са за първото си предизвикателство. Трябваше да си изберат заинтригуващо заглавие и да поемат и скоро да предадат щафетата на свой съученик. Книгите вече нямаше да стоят на етажерките, а щяха да се подават от ръка на ръка. След ден-два се случиха чудесата! Дечицата бяха дошли с готова книжка за размяна. Така увлекателно я преразказваха, че не се сдържах и в обедната почивка ги помолих да ми разрешат да ги запиша на видео. Сърцето ми преливаше от щастие. Те сякаш току-що я четяха на мен. Всичко бяха запомнили! А как се радваха на смешните моменти –  заразяваха останалите с усмивката си и грейваше цялата стая.“

Дария Пенкова от I-а клас бе най-бърза и получи мечтаната значка, а всички малки суперчитатели бяха наградени с весели грамоти за своето участие в обновената училищна библиотека.                                         Четвърто национално състезание по английски език „ LongmanCompetition

Състезанието се организира за четвърти път от издателство PEARSONLONGMAN България специално за училищата от Общността „Пиърсън Лонгман училища в България” и цели да запознае учениците със специфики от формата на международните изпити PearsonTestofEnglish, създавайки условия за изграждане на критерии за оценка на постигнатите резултати, и развивайки нагласа и умения за полагане на изпит за получаване на сертификат.

Всички участници в състезанието ще получат сертификат за участие, а тези с най-високи резултати ще бъдат удостоени с предметни награди.

Състезанието се провежда в два кръга: вътрешноучилищен и национален. И в двата кръга участниците правят тест по английски език по формата на PearsonTestsofEnglish.

Високи резултати постигнаха учениците, класирали се за националния кръг на състезанието:

1. Маргарита Вълкова- 3 клас 2. Норайр Нурикян- 3 клас             3. Ванеса Трифонова- 3 клас 4. Давид Атанасов- 3 клас 5. Ива Ичевска- 5 клас 6. Павла Димитрова- 5 клас             7. Румяна Маринова- 5 клас 8. Александър Тодоров- 6 клас 9. Стоян Джоглов- 7 клас 10. Симона Чакова- 7 клас 

 

                    Конкурс за рисунка "144 години от обесването на Васил Левски" – февруари, 2017 година

 

       Поощрителни награди в конкурса за рисунка по случай 144 години от обесването на Апостола получиха Мария Дичева от 7г клас и Борис Неделчев от 5б клас. Ръководител на проекта е Ани Георгиева. Грамотите им бяха връчени от ръководителя на Ротари проекта „Народните будители и Аз“ – доц. Кирчо АтанасовБалканска танцова спартакиада за купа  „Търновска царица” - ноември, 2016 година

Сияна Христозова от 3-г клас

Отличия от Трето държавно първенство по  художествена гимнастика – гр.Сливница, 2016 година

Магдалена Славовска от 1-д клас-с класен ръководител Галя Борисова

Конкурс   „Аз обичам Черно море” на община Несебър  

Ива Ичевска – 5а клас – 3-то място за стихотворение, учител Мария Гаджева

Турнир по аеробика в София

Анна Чалъкова – 3 г клас – 1-во място

Национални открити турнири по спортни танци

Светозар Гарабедян от II-б клас – 2-ро място

Националната кампания за насърчаване на четенето и повишаване на грамотността

участие на учениците от 4 а, с учител М.Кувенджиева

XXV Турнир по математика „Черноризец Храбър”  1 ноември 2016 година, Пловдив

Ива Иванова Ичевска от V-а клас

Димана Мирославова Праматарова от III-а клас -3 място

 Математическото състезание от проф.Борислав Лазаров

Ива Иванова Ичевска от V-а клас получи сертификат за високо постижение

Четвърти междунарден турнир "Математика без граници"-есенен кръг-15-25 октомври 2016

Ива Иванова Ичевска от V-а клас -сертификат

Конкурс "Вижте моето ангелче" - София, Арт къща "Куклите"

Учениците от I клас -I и II група ЦДО при ОУ "Райна Княгиня" участваха в конкурса с голямо желание и старание.


    

На 26.12.2016г. в Арт-къща "Куклите" беше награждаването на изявилите се в конкурса "Виж моя ангел".

Наши ученици от I клас, с ръководител Йорданка Ангелова, спечелиха 2 място и бяха наградени от арт-къщата и Вицепрезидента на Република България Маргарита Попова.

Наша гордост са:

Александър Мерджанов  I г клас

Габриела Джелатова I а клас

Теодор Гайдаров Iа клас

Цветомир Балтов I г клас

„Детска академия на Телерик“ - програмиране за ученици

В Първото тренировъчно състезание на Терелик по програмиране в  1 ниво се включи Станимир Колев от 6-б клас и спечели първо място с 300 точки от трите поставени задачи.

Осми национален конкурс "Чудото на Рождество Христово" – гр. Смолян, декември 2016 година

Теодора Червенкова от 5е клас получи грамота-поощрение, предметна награда и вестник с отпечатаната ú рисунка от организаторите на конкурса - Младежки православен център "Чисти сърца" при Катедрален храм "Св. Висарион Смоленски " - гр. Смолян и сайта "Всемирно православие". Те призоваха младите творци да разкажат или нарисуват представата си за Божия син, както и традициите в семейството, рода или родното си място за отбелязване на големия християнски празник Рождество Христово.  Учител на Теодора по изобразително изкуство е Ани Георгиева

                     

XIV Състезание по български език „Свети Иван Рилски“  гр.Пловдив, декември 2016 година

 Ива Иванова Ичевска от 5а клас се класира на второ място в първия етап от състезанието по български език „Свети Иван Рилски“, под патронажа на Института за български език към БАН и Областния управител на Пловдивска област. Тя получи грамота от фондация „Свети Иван Рилски“ с благодарност за участието и с пожелание за дръзновение и обич към родния език. Преподавателката ú Мария Гаджева също получи грамота за съдействие и съпричастие към провеждането на състезанието и отличното представяне на ученичката.


Първи клас участват в E-Twinning проект „България в    пощенски картички“ –  януари, 2016 година

       Децата от I-а, в, е класове с класни ръководители Венета Дагова, Славка Джурджева и Мария Петрова се включиха още през месец ноември в този проект. Получиха писма от два града, а изпратиха на седем. Всеки клас изработи проекти, които изпратиха в куфара, за да покажат красотата на нашия роден град Пловдив.

         По този начин първокласниците се запознават с местната общност, нейната история и традиции, обогатяват представата си за света и развиват чувство за принадлежност към него.

       Дейностите по проекта развиват устната и писмената реч на учениците, уменията им да общуват, познавателните им интереси и творческите им способности, мисленето, паметта и въображението им. А също и творческия им потенциал и предприемачески дух чрез        създаване на собствени продукти - картички, албум и др. Създадат се нови и    трайни партньорства и приятелства между учениците и между класовете и училищата на България.