Национално състезание по правопис на английски език Spelling bee

На 01.03.2018г., от 14:00 ч., в ОУ "Райна Княгиня" се проведе Национално състезание по правопис на английски език Spelling bee(училищен кръг),  в което участниците спелуват (от англ. spelling), т.е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. 

В състезанието участваха 23 ученици с ръководители Мария Троева, Мариана Шаламанова и Диана Георгиева. Участниците се подготвяха по предварително изготвен списък от 500 думи още от началото на месец ноември 

Тази година състезанието се проведе под надслов "BeeWare online" и бе насочено към основни правила за поведение в социалните мрежи и Интернет. Пчеличките на ОУ "Райна Княгиня" се надпреварваха в 11 кръга. По регламент всеки участник имаше на разположение две минути. В рамките на това време състезятелят можеше да ползва три жокера – да поиска от диктора да повтори думата, да я преведе, да я използва в изречение.


 

Думата terrific  донесе победата на Емануил Иванов от 5б клас, а Екатерина Димитрова от 7д клас се класира втора. Двамата продължават на следващия кръг и по пътя за голямата награда - едноседмичен езиков летен лагер.

Литературен конкурс по случай 155 години от рождението на Алеко Константинов


Втори национален ученически конкурс за есе, посветен на Алеко Константинов се проведе през месец януари, 2018г. Организатор на събитието е Община Свищов.

За пръв път конкурсът се провежда по повод 150-та годишнина от рождението на Щастливеца, а пет години по-късно вече е факт и неговото второ издание.

В тазгодишното съревнование участваха 149 есета на ученици от над 40 населени места в страната.

За впечатляващия си текст на тема „Вярваш ли в истинското приятелство“, ученичката на ОУ „Райна Княгиня“ Славка Йосифова Бенина от VI в клас бе удостоена от комисията с поощрителна награда.

Пожелаваме ѝ нови предизвикателства и успехи занапред!

Ръководител е Мария Кирева, учител по БЕЛ в ОУ „Райна Княгиня“.


Национален конкурс по приложно изкуство


По покана на Министерството на образованието и науката и Националният дворец на децата, учениците от Iа и Iб клас при ЦДО в ОУ „Райна Княгиня“ участваха в Националния конкурс по народно приложно изкуство „От Коледа до Васильовден”.

       Конкурсът се провежда всяка година и има за цел да съхрани и популяризира българските народни обичаи, да стимулира интереса на участниците към богатото наследство на народното приложно изкуство и творчество.

       В този конкурс взеха участие общо 18 първокласници, които се изявиха като талантливи художници и показаха народното ни изкуство в своите рисунки. С някои от творбите са направени колажи. Всички участници бяха наградени с грамоти.

Ръководител е Йорданка Рангелова, учител ПИГ в ОУ „Райна Княгиня“
ОУ"Райна Княгиня" отличено с грамота

На официална церемония в залата на Общинския съвет Регионалното управление на образованието връчи годишните си награди на учители и директори от област Пловдив.

ОУ „Райна Княгиня“ получи от Началника на РУО Иванка Кирковаграмота от МОН за отлично организиране и провеждане на националния кръг на XIII Национална олимпиада по география и икономика в края на месец април.

2016/2017

Отборът на ОУ „Райна Княгиня” класира Пловдив на седмо място в състезание по първа помощ – София, 02.-04.06.2017г.

 

Нашите шестокласниците Станимир Колев,  Християн Видолов, Йосиф Тенев и Антония Караманова от 6-б клас заеха достойно място измежду 26 области на Националното състезание на ученическите екипи по долекарска помощ. Като първенци на областното състезание, те представяха Пловдив и региона на финалната надпревара на най-добрите в страната. Децата трябваше да покажат знания и умения по долекарска помощ, след което участваха в игри, които проверяват доколко са запознати с историята и дейността на Червения кръст. Различните препятствия проверяваха и уменията за работа в екип. Учениците участваха и в демонстрации за гасене на пожар и реакция при земетресения и други бедствени ситуации.

Нашият директор Мария Гайдарова сподели:„Гордеем се с постижението им, защото уменията да помагат, да оказват първа помощ са важна част от нужните знания за справяне с различни житейски ситуации. В иновативното ОУ“ Райна Княгиня“ сред основните  цели е  възпитанието на учениците в милосърдие и съпричастност. Чрез  различни благотворителни инициативи, подкрепени от БЧК,  над 450 деца проявиха лично отношение към добри каузи. Това изгражда допълнителни качества за позитивно общуване и превенция на агресията“.Национални конкурси за детско творчество –

май, 2017 година

   Наши ученици участваха в VІ-я Национален конкурс за детско творчество „Великденско огънче в шепите си нося” и получиха поощрение – петокласниците Зарина Колева и Йоана Стоянова. Грамоти за своето участие получиха Пресиан Дечков, Лора Василева, Николая Папазова от 5 клас и Ива Илиева, Анжела Димитрова от 6 клас.            В Националния конкурс „Рецептите на баба“  участва Ива Иванова Ичевска от 5 клас и получи предметна награда и право на участие в Пътуващата изложба „Рецептите на баба“.              В Националния конкурс „ България в сърцата и мечтите ни“ Красимира Вълева се класира на второ място и нашето училище получи грамота.              В Националния конкурс за детска рисунка и приложни изкуства на тема „Шарен Петльо от Голица – 2” Калина Палийска от 5 клас получи грамота за второ място. Ръководител на проектите е Ани Георгиева.Държавно първенство по спортна аеробика

– гр.Самоков, май, 2017 година

 

Християна Златанова от 3-б клас, с класен ръководител Катя Джамбова, спечели 3 първи места и едно второ място в различни категории на Държавното първенство по спортна аеробика , провел се в гр.Самоков.

1во  място – категория смесени двойки 9- 11 год.

1во  място – категория тройки 9- 11 год.

1во  място – категория групи 9- 11 год.

2ро  място – категория индивидуално жени 9- 11 год.

Наградена бе с купа и медали. Получи поздравления от своите съученици.


   

  Спортни успехи на децата от 4-д клас, април 2017

Ивайла Кирилова Стаменова е перфектна състезателка по аеробика. Новото попълнение в нейната колекцията от медали са три златни. Отлично се е представила на Държавните първенства по аеробна гимнастика в Боровец.

  Констанс Костадинова Богданова се класира на първо място в София на Гимнастрада, Масов спорт 2017, художествена гимнастика в категорията „Групов танц“ и също донесе златен медал в 4-д клас.

 Двете момичета бяха поздравени от своите съученици и от класния си ръководител – Емилия Николова.