Регионален конкурс „4-те годишни времена. Палитра“


Ноември, 2018г.

 

Николай Първов от 3е клас спечели второ място на регионалния конкурс за рисунка „4-те годишни времена. Палитра“.

Състезанието е част от проекта на район „Северен“ в областта на културните изяви на деца и ученици „Дъга на творчеството“. Целта му е да стимулира изявите в областта на изкуствата и културата на подрастващите.

В състезанието взеха участие 97 ученици от 9 училища, разделени в две възрастови групи – от 7 до 12 год. и от 13 до 16 год.

Финалът и награждаването се проведоха на 23. 11. 2018г. в заседателната зала на районната администрация. Малките творци бяха посрещнати от кмета на района - инж.Ральо Ралев, заместник-кмета Лариса Кътова, секретарят Десислава Йорданова и главен експерт „Образование и култура” Нели Нончева.

Инж.Ральо Ралев връчи отличията и пожела на учениците от „Северен“ да развиват своя талант. Той благодари сърдечно и на техните учители, които също получиха грамоти. Наградените и десетки други рисунки украсиха сградата на кметството и ѝ придадоха празничен вид.

 

Ръководител е Мария Петрова, учител в ОУ „Райна Княгиня“


Конкурс „Кукери срещу индианци“


Ноември, 2018г.

 

Второкласници на ОУ „Райна Княгиня“ от клуб по интереси по проект "Твоят час" спечелиха първо място на състезанието „Кукери срещу индианци“, организирано от НБ „Иван Вазов“, гр. Пловдив.

Третото изданние на конкурса се проведе в периода юли - ноември, 2018г.г, а резултатите бяха излъчени през месец ноември.

Клубът "Креативна терапия - символ и цвят. Природата е най-великият творец" е сформиран през 2017/2018г. по проект „Твоят час“. и в него участие вземат    четиринадесет ученици от 2. клас.

За участито си в конкурса второкласниците изработиха в екип три тотема, които бяха изпълнени с техниката монотипен отпечатък.

Победителите бяха наградени с тетрадка, материали за рисуване, книга за 3D оцветяване и книга с приказки на английски език.

По случай приключването на тазгодишния конкурс за рисунка "Индианци срещу кукери", бе открита изложба с творбите на участниците във фоайето на НБ "Иван Вазов".

Ръководител е Мария Петрова, учител в ОУ „Райна Княгиня“


Общинско първенство по футбол


Ноември, 2018г.

 

Учениците от футболния отбор на ОУ „Райна Княгиня“ участваха в Общинското първенство по футбол на град Пловдив.

Мачовете се проведоха през месец ноември.Организатори са Община Пловдив и Общински детски комплекс – гр.Пловдив.

След заслужени победи над ОУ „Елин Пелин“ и ОУ „Пенчо Славейков“, на 06.11.18г. футболистите ни се изправиха на четвърт финала срещу ОУ „Княз Александър “, където отстъпиха с 5-0.

Отборът на ОУ „Райна Княгиня“ включва в състава си учениците от 6. и 7. клас –Николай Атанасов- 6в, Джовани Андонов – 6г, Станислав Соколов – 6г, Тервел Михалски -6г, Павел Сираков – 6д, Любомир Иванов – 6д, Габриел Златанов – 7а, Денислав Неделчев – 7а, Кирил Цветанов – 7а, Стефан Петков – 7а, Георги Атанасов – 7в, Веселин Ангелчовски – 7д, Стилян Иванов – 7д, Алекс Миланов – 7е и Петко Механджийски – 7е клас.

Ръководител е Мирослав Велев, учител по физическо възпитание и спорт в ОУ „Райна Княгиня“.


Европейски ден на спорта в училище


28.09.2018г.
На 28.09.2018г. в ОУ „Райна Княгиня“ за пръв път се проведе Европейски ден на спорта. Това е ден, посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците, като се залага на елемента на забавлението и се изпробват нови видове физическа активност и спорт, за да се повиши усещането за „принадлежност към училището“ за всеки участник.
Събитието се провежда за четвърта поредна година и има за цел да обхване колкото се може повече деца, млади хора, училища и организации в цяла Европа. През 2018г. повече от 400 училища от над 200 населени места в страната взеха участие в събитието. Рекорден брой ученици са били физически активни през този ден – близо 90 000.
В България инициативата се координира от сдружение „BG Бъди активен“. Събитието е подкрепено от Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта, Министерството на здравеопазването и Център за развитие на човешките ресурси.
 ОУ „Райна Княгиня“ подкрепи събитието с активно участие на ученици от първи до седми клас, като представителите от начален курс бяха всички ученици от целодневна организация на учебния ден. В прогиманазиелен етап се проведоха традиционни форми на спортни игри като волейбол и футбол, а в начален курс - състезателни игри с бягане, състезателни игри с подскоци, гореща топка и гърненце.
 За награда за най-активно включилите се бяха осигурени предметни награди с логото на инициативата.
 Учители от ОУ „Райна Княгиня“  подготвиха програмата за спортните занимания и  организираха активностите, в които учениците участваха. За начален курс отговорници бяха Ивета Гаврилова, Софка Комитова, Пенка Чакандракова, Сабина Вълчанова, а за прогимназиален - Боряна Илкова, Димитър Хорозов и Павел Дженев.

Официално откриване на учебната година

 
17.09.2018г.

Тържествено започна новата учебна 2018/2019 година в ОУ "Райна Княгиня" в Пловдив. В празнично украсения двор ученици, учители и родители присъстваха на церемонията по откриване на учебната година. Програмата включваше танци на мажоретните състави на училището, поздрав от вокална група „ Детски мечти“,  рецитал и др.
Официални гости на тържеството бяха Иванка Киркова - началник на Регионалното управление на образованието, Виргин Кацаров, председател на Обществен съвет и Христо Кирков, председател на Училищното настоятелство.
Директорът на училището, Мария Гайдарова,  приветства учениците, пожела им много лични и творчески успехи и откри началото на учебната година.
След първия училищен звънец, в училището влязоха първокласниците, които тази година са 114. Те бяха посрещнати в празнично украсени класни стаи и захранени по стара традиция с питка и мед. Новата учебна година започна за 936 ученици. За обучението и възпитанието им ще се грижат 80 учители.

                                              

ОУ ”Райна Княгиня”  е иновативно училище, разполагащо с модерна материално-техническа база - осъвременени класни стаи, оборудвани с мултимедии, лаптопи, интерактивни дъски и постоянна интернет връзка, два компютърни кабинета, физкултурен салон, фитнес зала, фитнес уреди на открито и спортна площадка с футболно игрище, библиотечно-информационен център, индивидуални шкафчета за учениците. От миналата година коридорите се превърнаха в прекрасно място за почивка и релакс, след като бяха организирани кътове за четене; поставена бе и ударопоглъщаща настилка.