Нови шкафчета за учениците от ОУ”Райна Княгиня” гр.Пловдив


Учениците от общо 11 паралелки в пети и шести клас в ОУ”Райна Княгиня” вече имат модерни персонални шкафчета в които могат да оставят учебници, помагала и пособия. С места за багаж и тетрадки до момента бяха обхванати само децата от първи до четвърти клас. По този начин училището сложи край на проблема с тежките раници.

Всяко едно дете от пети и шести клас вече има свое персонално шкафче с ключ и личен номер. Ученическите шкафчета са досущ като тези, познати ни от американските филми.

       Новите шкафчета са разположени на цял етаж в училището. В тях децата оставят папки за различните предмети, пособия за физическо, изобразително, технологии. За закупуването им не са събирани средства от родителите. Подовата настилка в коридора също е нова. Покритието е антибактериално и ергономично.Коледни инициативи в ОУ”Райна Княгиня”

      Коледа, това не е просто времето когато отваряме подаръците си, а времето когато отваряме сърцата си. Коледа е обич, вяра и надежда, огънят който разпалва доброто и пламъка на благотворителността.

       Коледният дух завладя всички и в ОУ”Райна Княгиня” и събуди милосърдието в нас. Във връзка с тези празници в училището се проведоха няколко благотворителни инициативи:

  • Коледен базар с благотворителна цел

     Децата от ОУ „Райна Княгиня“ изработиха  поздравителни картички и предмети за украса за училищен Коледен базар с благотворителна цел. В тази инициатива се включиха много ученици, които бяха подкрепени и от своите родители . Базарът бе открит на 22.12.2017 г. във фоайето на училището и всеки можеше да си закупи от невероятно красивите изделия.

     •Събраната сума от 875.80 ст. бе дарена под формата на консумативи от пълва необходимост, дървени пъзели и игри за деца, лишени от родителска грижа в Защитено жилище към „Олга Скобелева“, Пловдив

   

   •     „Кутии на приятелството”

       За поредна година ОУ”Райна Княгиня” се включи в традиционната кампания „Кутии на приятелството”, съвместно с БМЧК, за да зарадва с подарък децата , които няма да посрещнат Бъдни вечер и Коледа у дома, а в болничната стая.

      

    Децата се включиха много активно и дариха нови книжки, играчки и лакомства, които бяха красиво опаковани и надписани с прекрасни послания за тях. Към много от кутиите бяха прикрепени и ръчно изработени картички с пожелания за скорошно оздравяване и късмет през новата година.


  • Коледно състезание

    На 07.12.2017 г. се проведе Коледно състезание между учениците от випуските. Децата от II до VII клас, трябваше да покажат своите знания и умения по различни предмети, като задачите в надпреварата бяха с повишена трудност. Всички деца участвали в състезанието получиха грамоти за участие, а на класиралите се на първите три места лично им ги връчи Директора на училището Мария Гайдарова.

Най-добрите от второклосниците са:

1. Теодор Гайдаров -2а

2. Лилия Пенева- 2а

3. Димитър Станков-2г

4. Валерия Палийска-2а

5. Александър Мерджанов-2г

 

Класирането при третокласниците е:

1. Бианка Лотарова-3г

2. Ивана Пашигова-3г

3. Ная Атанасовска-3в

Четвъртокласниците с най-добри резултати са:

1. Димана Праматарова-4а

2. Ванеса Трифонова-4в

3. Христофър Кутрянов-4б

Петокласниците класирали се на челните места са:

1. Борислав Гьочев-5а

2. Марио Ставракев-5в

3. Александър Евров-5в

При шестокласниците най-добри са:

1. Нора Начкова-6а

2. Ива Ичевска-6а

3. Лидия Гарабедян-6а

С най-добри резултати от седмокласниците са:

1. Габриела Зарева-7г

2. Александра Ладжева-7б

3. Валентин Иванов-7г

4. Ива Илева-7г

  •     Коледна томбола

       За радост на децата преди Коледните празници в училище се състоя празнична томбола. Тегленето на печелившите талони бе на 22.12.2017г.

       Специално за малките първокласници Дядо Коледа мина по класните стаи и им раздаде лично наградките, което още повече приповдигна тяхното настроение. Първокласниците поздравиха госта си с песен или стихотворение. Децата бяха много въодушевени и с трепет очакваха да видят какво се крие в добре опакованото подаръче.


Национална седмицата начетенето в ОУ „Райна Княгиня“ - декември, 2017 г.

       И тази година ОУ „Райна Княгиня“се включи активно в Националната седмица на четенето, организирана от МОН, с участието на всички класове в разнообразни инициативи:

  • Четене на книги от публични личности

üМаратонът на четенето се поде от Ральо Ралев, кмет на район Северен, който чете пред учениците от III клас откъси от „Патиланци“ на Ран Босилек и от приказки на Валери Петров. Децата бяха впечатлени от преживяното и ентусиазирани, пожелаха и те сами да прочетат откъси от свои книги, за да покажат какво са научили и колко им е приятно четенето като занимание.

   Представители на „Ротари клуб Филипопол“ гостуваха на четвъртокласници и продължиха започнатата през учебната 2016/2017г. инициатива известни личности да четат на учениците с идеята да ги мотивират да обичат книгите.

Проф. Дора Левтерова от ПУ „Паисий Хилендарски“ чете приказки на Джани Родари.

Мариела Гюзелева от клуба пък разсъждава с децата върху любопитни факти от енциклопедия „Какво, къде, как“ за Европа.


  •         Състезание „Най-добър четец на откъс от любима книга“

 

   Съревнованието във II, III и IV клас протече при предварително поставени критерии за бързина, яснота, точност и изразителност. Учениците   четоха  откъси от любими приказки, стихотворения, откъси от романи, изпълнявайки артистично своите роли.

 Децата сами определиха кои четат най-изразително  чрез     емотикони, цветни картончета и спонтанни ръкопляскания. Най-добрите получиха грамоти като награда.


Конкурс за рисунка „Магията Пловдив”, декември 2017 г.

       

        Предколеден конкурс за рисунка „Магията Пловдив” бе проведен в район „Северен”, като част от „Фестивал на малките таланти”, насочен към стимулиране на творческите сили на деца и ученици, към поощряване на мотивацията им за изява в областта на словото, музиката, танца, рисуването. Конкурсът предизвика голям интерес, което говори участието с индивидуални работи на 123-ма художници от 8 училища в района.

       Задачата им бе да представят хилядолетния ни град, като изберат за основа на рисунките си неговото минало, археологически паметници, забележителни красоти, знакови места и хора.Участниците в конкурса представиха впечатляваща със своята пъстрота картина на бъдещата европейска столица на културата.

       Кметът на „Северен” Ральо Ралев бе гордият домакин на богата изложба, експонирана в районнота кметство. 

       Жури, съставено от секретаря на кметството, експерта по образование и главния архитект, заедно с преподаватели по изобразително изкуство оцени по достойнство работите на малките художници.

       Учениците от ОУ”Райна Княгиня” се включиха в този конкурс с голямо желание и интерес и нарисуваха впечатляващи рисунки по поставената тема. За таланта си лично бяха поздравени от кмета и получиха великолепни подаръци, които ще стимулират творческите им търсения и ще доразвиват специфичните им умения в областта на изобразителното изкуство.

На 22.12.2017г. бяха отличени учениците : Апостол Стоянов Берберов от 6б клас, Михаела Мартин Ланкарани  от 6д клас и Александра Антонова Имреорова от 7д клас с грамота и предметни награди.

       За таланта си лично бяха поздравени от кмета на района Ральо Ралев, който благодари на директорите и преподавателите на училищата участвали в конкурса.Кампания за разделно събиране на отпадъци „Хартиена война”

В рамките на десет дни от 06.11 до 17.11.2017 г. се проведе кампания за събиране на отпадъци „Хартиена война”, в която учениците трябваше да съберат възможно най-голямо количество отпадъчна хартия.

      Целта на кампанията е да се изгради ангажираност в младите към отговорно отношение към отпадъците и да се покаже как ежедневните ни навици се отразяват върху околната среда.

       Инициативата бе със състезателен характер и в нея се включиха 11 училища на територията на районите „Северен”, „Южен” и „Западен”, организирана съвместно с организациите по оползотворяване на отпадъци от опаковки „Екоколект” и „Булекопак”.

       6.5 тона хартия успяха да съберат пловдивските ученици в рамките на инициативата . С най-добър резултат от 2101,72 кг бе отличено НУ „Христо Ботев”. На второ място с 1243,52 кг се класира ОУ „Райна Княгиня”, а СУ „Константин Величков” се нареди на трето място. Всички класове включили се в мероприятието получиха почетни  грамоти за участие.