Есенен спортен празник

               Всички ученици се включиха активно в игрите по програмата на празника, организиран от учителите по физическо възпитание и спорт: Б.Илкова, Д.Хорозов, М.Велев и класните ръководители на класовете в училището.        Първокласниците гледаха презентация на тема: „Велики български спортисти”, а после играха щафетни игри. Най-бързи бяха децата от Iа клас.

      Второкласниците дискутираха на тема: ”Спортът и здравето”. Проведоха интересни щафетни игри в парка зад ОДЗ „Славей”. Победа извоюваха IIб клас .

       Третокласниците играха „Народна топка” в двора на училището разделени на отбори. На финала се класира отбор „Комета” . Учениците гледаха презентация на тема: „Спортът – извор наздраве и сила”. Проведоха и състезателни игри в парк ”Сърнена гора”.

     Четвъртокласниците също играха „ Народна топка" . На първо място секласираха учениците от IVв клас. В парка зад ОДЗ „Славей” дискутираха на тема: „Здравословен начин на живот чрез спорт „ и играха на свободни игри.

       Петокласниците демонстрираха свои презентации на тема: „Модерни екстремни спортове”.Момичетата от класовете играха обичаната от всички игра „Народна топка”, а момчетата – футбол. Бягаха крос в парк ”Рибница”. На финалите триумфираха учениците от Vг на футбол, а от Vд на народна топка.

     Шестокласниците спортуваха на волейболното и футболното игрище. Момичетата и момчетата от VIе клас победиха във волейболната и футболната игра.

      Учениците подготвиха презентации на тема:„Вдъхновяващи спортни шампиони иличности” и проведоха лекоатлетически щафети.


    

                                                  

       Есенният спортен празник в ОУ“Райна Княгиня“ приключи с награждаване на най-добрите спортисти и пожелания за нови спортни успехи, а наградите връчи Ральо Ралев - кмет на район „Северен”.

 


Участие в Национална програма за профилактика на оралните заболявания

       ОУ „Райна Княгиня” се включи активно в Националната програма за профилактика на оралните заболявания и получи грамота за масовото участие на децата от първи и втори клас. Инициативата е по програма на МОН, която се реализира съвместно с Българския зъболекарски съюз и националните консултанти по детска дентална медицина, по хранене и по хигиена на детската и юношеска възраст.
       Всички 260 първокласници и второкласници участваха в проведените в училище три здравни беседи. Децата научиха как е правилно да се мият зъбите, кои храни трябва да се избягват, за да бъдат здрави зъбите, как да ги предпазват от развитие на кариес и как помагат за това силантите.

       Родителите също бяха запознати с дейностите по програмата и попълниха информирано съгласие децата им да бъдат прегледани.

       Програмата ще продължи до 2020 година и се очаква 70% от децата до 12-годишна възраст да имат знания и умения за опазване на оралното си здраве. Целта е половината от малчуганите на 6 години да бъдат със здрави временни и постоянни зъби, а до 70 на сто от тийнейджърите на 18 да нямат извадени.
Министърът на образованието Красимир Вълчев откри майсторски клас в Пловдив на 25. 10. 2017 г.

Началото на майсторски клас „Класната стая на 21 век – умения, иновации, технологии“ бе дадено на 25.10 2017 г. в Пловдив от министърът на образованието Красимир Вълчев. Форумът, в който се включиха повече от 200 учители, директори и образователни експерти от цялата страна се събраха за обмяна на добри практики. Събитието бе организирано от фондация „Световен образователен форум България”, Община Пловдив и ПУ „Паисий Хилендарски”.

    „Иновациите в училище и дигиталните технологии ще формират кода на нашето бъдеще . Нямаме гаранция, че всички иновации ще са полезни, но това е пътят.”,заяви министърът.Според него иновациите в училище трябва да бъдат насърчавани, но рецептата не е тотална дигитализация. По-важно е учениците да имат дигитална образователна култура – да прекарват времето си в мрежата с образователна цел.

      Министърът бе обявен за посланик на добра воля на „Световен образователен форум“ от председателя на фондацията в България и директор на ОУ” Райна Княгиня” Пловдив Мария Гайдарова, която му връчи отличието.

Третата годишна инициатива на фондацията провокира експерти на МОН,  на Регионалните управления по образованието и на общините, на образователни институции, международни експерти и лидери в образованието да помислят как промяната в света около нас трябва да се отрази върху преподаването и организация на класната стая.

    Разгледаха се различни аспекти на качественото образование и преподаване,  споделиха се добри практики от утвърдени иновативни училища.

    Президентът на Световен образователен форум и експрезидент на Европейската асоциация на училищните директори Тон Дюиф говори как да развиваме уменията на 21 век в класната стая, като в дискусията по този модул се включиха и зам.-кметът по образование и иновации в Община Пловдив Стефан Стоянов, началникът на РУО София Ваня Кастрева и Елеонора Лилова – директор на 2 СУ София.


    Мария Гайдарова представи презентация защо са важни иновациите в образованието и как да ги инициираме. Панелисти по темата бяха директорът на 51 СУ в София Асен Александров, който е и зам.-председател на комисията по иновации към МОН, Озден Мурадова – главен експерт от отдел „Образование“ в Община Пловдив и Ивайло Старибратов – директор на Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов”и член на УС на ИКТ клъстер.

    „Как чрез технологиите училищният лидерски екип да постигне резултати, които променят положително живота на децата” бе темата на третия модул от майсторския клас, по който лектор бе директорът на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти към ПУ проф. Галин Цоков. Панелисти бяха Александър Ангелов от Център за творческо обучение, Антон Бъчваров от „Уча.се” и пловдивският преподавател на ОУ„ Райна Княгиня” гр. Пловдив Тихомир Алексиев.

    


      Подаване на сигнали към екипите по обхват на ученици

Телефонна линия и електронен адрес за подаване на сигнали към екипите за обхват на деца и ученици: 080010112, obhvat@mon.bg.

2017/2018

                                                       Проект „Спортно междучасие по програма

                                                         „Пловдив на младите” на Община Пловдив

    

     През първия учебен срок на новата учебна година учениците от ОУ „Райна Княгиня” ще участват активно по проекта „Спортно междучасие”.

Инструктори,треньори,хореографи,представители на популярни видове спорт,ръководители на спортни клубове ще водят по установен график заниманията на открито.

     Преди началото на учебния ден децата ще се раздвижват и зареждат емоционално и физически за началото на часовете. Дейностите включени в проекта са в широк диапазон – от дихателни практики и упражнения срещу стреса и умората до релаксиращи движения от най-популярните танцови стилове.Програмите са съобразени с възрастта на подрастващите.