2019-2020


2019/2020


2019/2020
Откриване на учебната година


Патронен празник 24.04.2019г.

Първото иновативно училище в Пловдив празнува половин век с вдъхновяващ празник в Конгресния център на панаира и с богата програма – ден на отворени врати, работни ателиета, тематични изложби и презентации.

 

Президентът на Република България Румен Радев удостои с плакет „Св.св. Кирил и Методий” ОУ „Райна Княгиня”, град Пловдив по повод 50-годишнината от неговото основаване и за принос към българската просвета и духовно развитие.  пловдивското училище, което спокойно може да се похвали, че е и първото иновативно.  В поздравителния си адрес държавният глава отбеляза „ Основателите на просветната институция вградиха в неговото развитие висока професионална квалификация и своите лични усилия. Приветствам Ви за активната работа и постигнатите резултати. Всички Вие, учители и ученици давате принос към съвременния облик на ОУ” Райна Княгиня” като средище за иновации и творчество.Пожелвам  здраве, въображение и смелост, за да следвате уверено избрания път на знанието”

Поздравителен адрес по повод кръглата годишнина изпрати и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. „ Това е училище с безспорен авторитет. Доказват го многобройните успехи на Вашите ученици, постигнати през изминалите години на национални и международни олимпиади, състезания и конкурси. В ОУ” Райна Княгиня” са създадени всички условия за качествена и всестранна подготовка. Изпълнението на свързаните с тях задачи и проекти провокира творческото мислене на учениците и им позволява  да разширят своите интереси и способности.  Пожелавам здраве и успех на всички, съпричастни към празника на ОУ” Райна Княгиня”. Честит юбилей!”

В поднесения поздравителен адрес от името на  Синдиката на българските учители Председателят д.ик.н. Янка Такева споделя ” Една от престижните образователни институции в област Пловдив, училище със славна история и успешно настояще, днес ОУ” Райна Княгиня” е еталон за най-добри педагогически практики, храм на родолюбие и творчество, превърнало се в емблематично и предпочитано място, където децата на Пловдив получават нови знания и компетенции, създават приятелства и се формират като образовани, отговорни и достойни личности.” Изказаната благодарност за утвърдените във времето традиции  и ползотворно социално партниране, отправените пожелания  развълнуваха целият екип на Иновативното ОУ” Райна Княгиня”. Поздрави поднесе  областният координатор Петрана Калоферова и подари на юбилярите пейзаж от Стария Пловдив.

От името на кмета на Пловдив Иван Тотев приветствие поднесе началникът на общинския отдел „Образование” Донка Щилянова. Кметът на „Северен” Ральо Ралев връчи на директора Мария Гайдарова почетния знак на района за изключителен личен принос в развитието на  образованието в РБългария чрез иницииране на иновативни педагогически подходи в училищната практика.

Поздравителни адреси изпратиха и проф.-академик милчо Василев, ректор на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, проф. д-р мариана Михайлова, Президент на Европейското висше училище по икономика и мениджмънт, проф.-д-р Запрян Козлуджов, ректор на ПУ” Паисий Хилендарски”, с вълнуващи послания към „ иновативното и елитно обучение”, характерно за едно от „ най-авторитетните училища в региона”.

Многобройни пожелания и цветя получиха директорът, учителите и учениците от свои колеги в град Пловдив, образователни експерти , от Началника на  РУО Пловдив,от д-р Юлиян Петров, Председател Синдикат Образование към КТ „ Подкрепа”, от Училищното настоятелство, от Обществения съвет, от родители и бивши възпитаници.

„Целта е вие, нашите деца, да имате най-добрите условия за развитие и да се реализирате тук, в България. Нашето училище създаде модел за иновации, който се разпространи в цяла България – класни стаи без чинове и редици, прилагане на проектно базирано обучение и екипна работа в задължителните учебни часове, активно изпалзване на  информационни технологии. Пазим традициите като базово училище години наред, но сме и с поглед в бъдещето.Вече сме и училище в „облака”, така че има какво да празнуваме”, обърна се към публиката в залата Мария Гайдарова, директор на училището  с пожелание децата на ОУ„Райна Княгиня” да бъдат винаги толкова щастливи, мотивирани и успяващи да сбъдват мечтите си. Изказването си тя завърши с вдъхновяващо видео за училището, защото „ делата трябва да говорят, а не само думите”.

След многобройните заслужени поздравителни адресимажоретките вдигнаха градуса на настроението в Конгресния център на панаира . След това гостите се върнаха в годините назад с краткия филм, който припомни знакови моменти от първата копка до днешната 50-годишнина. Послание към сегашните ученици отправиха звезди от миналото ОУ „Райна Княгиня” – като се започне от математическото чудо Димана Праматарова, мине се през олимпийската шампионка на троен скок Александра Начева и се стигне до Мила Земярска, завършила миналата година с отличие „Окфорд”. Пожелание да бъдат упорити отправи от мултимедийния екран на сцената финансистът Мария Динкова, която също е направила първите си стъпки в „Райна Княгиня”, а сега е банкер в Амстердам. Робърт Генчев, завършил „Оксфорд”, а сега начело на отдел за инвестиции в мощна холдингова компания в Копенхаген, поздрави бившата си класна Теменужка Тошева и увери децата, че ако полагат усилия и преследват целите си, няма как да не бъдат успешни.

С юбилейни плакети пък бяха удостоени сегашните шампиони на училището, носители на отличия, медали и грамоти от национални и международни конкурси и състезания.

Кой уши байрака или коя е Райна Попгеоргиева разказаха чрез драматизация на знакови моменти от живота й ученици от шести и седми клас. И развяха знамето с огнените слова: „Свобода или смърт”.

Четвъртокласничката Ивана Пашикова решила по своя инициатива да направи портрет на Райна Княгиня, който рамкира и поднесе за юбилея. Талантливото момиче е представило българската учителка, ушила главното въстаническо знаме на Панагюрски революционен окръг за Априлското въстание, в стара възрожденска къща.

С творчески ателиета през днешния празничен ден учениците от различните класове отбелязаха годишнината. Първокласниците работиха под мотото „Обичам и познавам родината си”, а децата от вторите класове се включиха с презентации за патрона си. Обща книга за Райна Княгиня сътвориха децата от трети клас. Всяка паралелка си избра етап от живота й, който претвори в страница от книгата. Урок по творческо писане проведоха четвъртокласниците, а стиховете по опорни думи, които сътвориха, също бяха посветени на героинята от Възраждането. Върху кръстословици, карти и презентации за Райна Княгиня работиха учениците от прогимназиалните класове.