Пътуваща къща с книги спря в ОУ „Райна Княгиня“


Пътуващата къща с книгите, създадени от участниците в Националния eTwinning проект „Родна стряха“, пристигна в Пловдив. Тя дойде от Свищов и най-напред спря в ОУ „Райна Княгиня“, след което ще посети и малчуганите от група „Ариел“ на  ДГ „Чучулига“.

Като участници в проекта учениците от „Райна Княгиня“ изпратили своята пътуваща книга след инициативата „Традициите, които трябва да съхраним в рода“, в която се включили и бабите на децата. В нея са събрани извадки от училищните проекти „Моето родно селище в миналото и днес“, „Полезните билки за деца“, „Интервю с баба“. От началото на учебната година децата приели предизвикателството да събират стари традиционни рецепти, да изследват образите на бабата и дядото в българските народни приказки.

“Създадената бе и електронна книга, направена като лапбук  3D. Там откриваме задачи за четене с разбиране, рисунки, рецепти, мисли за рода и семейството, снимки на празници, стихотворението „Родна стряха“ и думи за автора – Ран Босилек”, обяснява преподавателят и Мария Петрова, която е ръководител на проекта.

След Пловдив пътуващата книга заминава за Асеновград, ще мине през Враца, Белене, Плевен, Разград, Левски и ще се върне обратно в Свищов.

Семинар с Фондация „Smarty kids” относно безопасността в интернет,

През месец февруари в ОУ „Райна Княгиня“ започна провеждането на семинари на тема „Безопасност в интернет“.

Обучението е водено от основателите на Фондация SmartyKids, Иван Станчев и Георги Балабанов. Първата среща с учениците на ОУ „Райна Княгиня“ бе на 20-ти февруари. Срещите се водят ежеседмично и в тях до този момент са участвали ученици от IV, V, VI,VI и VII клас.

Диалогът, осъществен с децата, бе с цел изграждане на технологична грамотност и култура при използване на съвременните технологии и социални мрежи. Специалистите обърнаха внимание и на погрешното отношение към технологиите, което прави от децата зависими консуматори вместо творци на дигитално съдържание и продукти.

Очакват се следващи срещи с фондацията, на които темата за безопасността в интернет да бъде представена и на други ученици на ОУ „Райна Княгиня“.

С впечатляваща изложба и авторски стихове честваха Световния ден на водата в “Северен”

  

    Мащабна проява по случай 22 март - Световен ден на водата - се проведе вчера в ОУ „Райна Княгиня”. Фоайето на учебното заведение стана територия на подготвените и презентирани от учениците материали, чийто главен герой бе водата – нейното опазване и балансирано разходване. Тясно се оказа пространство за многобройните желаещи да видят резултата от труда на възпитаниците на училището.

     Директорът на институцията г-жа М. Гайдарова посрещна кмета на района инж. Ральо Ралев, заместик-кмета Л.Кътова, гл. експерт „Образование” Н.Нончева, гл. инспектор „Екология и чистота” Е.Андреева, както и г-жа Т.Цанкова, ст.експерт в РУО на МОН. М.Гайдарова увери своите гости, че има какво да видят и да научат от малките стопани на училището. Многобройни групи ученици от всички класове на училището започнаха да се трупат с интерес около експонираните продукти. Заслуга за впечатляващата с обема и качеството на материалите си изложба имат ръководителите на трите проекта, осъществявани по „Твоят час”: „Природата около нас”, „Екология” и „Изобразително изкуство”.

     Към таблата,  макетите, рисунките, изготвени в процеса на работа по тези проекти,  бяха добавени и интересните материали, направени ръчно от всички ученици от петите класове в часовете по „Човек и природа”. С гордост г-жа М. Тенева, учител по „Биология и опазване на околната среда”, представи красивите разпределители за книги, на които учениците бяха изписали послания как да се пести най-ценният природен дар – водата. Изключителен интерес предизвикаха  сътворените стихотворения и приказки на тема „Капчица вода”, част от които прозвучаха в изпълнение на техните автори. Авторите на проектите с удоволствие характеризираха своя продукт и не криеха голямата удовлетвореност от свършената работа. Посланието на впечатляващата проява бе хората така да управляват природните ресурси, че кръговратът на водата винаги да остава балансиран, а опасните климатични промени да бъдат преодолявани със силата на знанието и действената грижа на поколенията.

      Инж. Ралев изрази удовлетвореността си, че е станал свидетел на толкова смислена и богата на послания изложба. Той сърдечно поздрави учениците и техните учители за впечатляващата работа, която са извършили, и им пожела да продължават да търсят поле за изява на своя познавателен и творчески потенциал                       


    


Състезание по правопис на български език „Буквоплет“

       На 27 и 28.02.2018г. в ОУ“Райна Княгиня“ се проведе общоградско състезание по правопис на български език „Буквоплет“.

      Състезанието се провежда за първи път в Пловдив и е само за второкласници. Състои от три кръга – произнасяне на думата буква по буква по правописните правила, попълване на смислово подходяща дума в изречение и записването ѝ и съставяне на изречение с тази дума. След всеки кръг отпадат половината от участниците.

      В състезанието участваха 55 ученици от II клас, които се подготвяха в рамките на два месеца под ръководството на класните си ръководители - В. Дагова, С. Лъскова, Сл. Джурджева, В. Гатева, К. Дардова, М. Петрова. Материалите за училищния кръг бяха изготвени от екип в състав: Б. Панайотова, М. Скобарова, М. Кирева.

В очакване на следващата задача                                                                  Финалистите от последния кръг


                                     


        Победители са Силвана Стоева от 2а клас и Магдалена Добрева от 2г клас.

        Те продължават състезанието на следващото ниво, мотивирани да стигнат до победата.

                                                                                                           
Самостоятелна изложба живопис ”Приказен свят” на Венета Павлова, януари 2018 г.


     Пеперуден свят”, „Повелителката на живота”, „Очите на мъдростта”, „Полъхът на сърцето” са всъщност впечатляващите наименования на живописните платна на 12-годишната художничка Венета Павлова ученичка от VI клас на ОУ “Райна Княгиня”.

Изключително талантливото момиче, чиято дарба е призната от доказани пловдивски художници, подреди самостоятелнаизложба “Приказен свят” във фоайето на училището си в първите дни на новата година. Рисунките и са изключително зрели за възрастта й, като част от тях са носители на престижни награди от национални и международни конкурси.

     Събитието по откриването на изложбата бе отразено в иновативния образователен портал „Уча в Пловдив”, пред който директорът на училището Мария Гайдарова обясни: „Искахме да дадем гласност на таланта на Венета и да я подкрепим в усилията й да развива творческите си умения. Това, което тя прави, е много стойностно и мотивира останалите. Целта ни е в училище да създаваме среда, в която да провокираме децата да ценят изкуството и да подкрепят дарбата на съучениците си”.