С впечатляваща изложба и авторски стихове честваха Световния ден на водата в “Северен”

  

    Мащабна проява по случай 22 март - Световен ден на водата - се проведе вчера в ОУ „Райна Княгиня”. Фоайето на учебното заведение стана територия на подготвените и презентирани от учениците материали, чийто главен герой бе водата – нейното опазване и балансирано разходване. Тясно се оказа пространство за многобройните желаещи да видят резултата от труда на възпитаниците на училището.

     Директорът на институцията г-жа М. Гайдарова посрещна кмета на района инж. Ральо Ралев, заместик-кмета Л.Кътова, гл. експерт „Образование” Н.Нончева, гл. инспектор „Екология и чистота” Е.Андреева, както и г-жа Т.Цанкова, ст.експерт в РУО на МОН. М.Гайдарова увери своите гости, че има какво да видят и да научат от малките стопани на училището. Многобройни групи ученици от всички класове на училището започнаха да се трупат с интерес около експонираните продукти. Заслуга за впечатляващата с обема и качеството на материалите си изложба имат ръководителите на трите проекта, осъществявани по „Твоят час”: „Природата около нас”, „Екология” и „Изобразително изкуство”.

     Към таблата,  макетите, рисунките, изготвени в процеса на работа по тези проекти,  бяха добавени и интересните материали, направени ръчно от всички ученици от петите класове в часовете по „Човек и природа”. С гордост г-жа М. Тенева, учител по „Биология и опазване на околната среда”, представи красивите разпределители за книги, на които учениците бяха изписали послания как да се пести най-ценният природен дар – водата. Изключителен интерес предизвикаха  сътворените стихотворения и приказки на тема „Капчица вода”, част от които прозвучаха в изпълнение на техните автори. Авторите на проектите с удоволствие характеризираха своя продукт и не криеха голямата удовлетвореност от свършената работа. Посланието на впечатляващата проява бе хората така да управляват природните ресурси, че кръговратът на водата винаги да остава балансиран, а опасните климатични промени да бъдат преодолявани със силата на знанието и действената грижа на поколенията.

      Инж. Ралев изрази удовлетвореността си, че е станал свидетел на толкова смислена и богата на послания изложба. Той сърдечно поздрави учениците и техните учители за впечатляващата работа, която са извършили, и им пожела да продължават да търсят поле за изява на своя познавателен и творчески потенциал                       


    


Състезание по правопис на български език „Буквоплет“

       На 27 и 28.02.2018г. в ОУ“Райна Княгиня“ се проведе общоградско състезание по правопис на български език „Буквоплет“.

      Състезанието се провежда за първи път в Пловдив и е само за второкласници. Състои от три кръга – произнасяне на думата буква по буква по правописните правила, попълване на смислово подходяща дума в изречение и записването ѝ и съставяне на изречение с тази дума. След всеки кръг отпадат половината от участниците.

      В състезанието участваха 55 ученици от II клас, които се подготвяха в рамките на два месеца под ръководството на класните си ръководители - В. Дагова, С. Лъскова, Сл. Джурджева, В. Гатева, К. Дардова, М. Петрова. Материалите за училищния кръг бяха изготвени от екип в състав: Б. Панайотова, М. Скобарова, М. Кирева.

В очакване на следващата задача                                                                  Финалистите от последния кръг


                                     


        Победители са Силвана Стоева от 2а клас и Магдалена Добрева от 2г клас.

        Те продължават състезанието на следващото ниво, мотивирани да стигнат до победата.

                                                                                                           
Самостоятелна изложба живопис ”Приказен свят” на Венета Павлова, януари 2018 г.


     Пеперуден свят”, „Повелителката на живота”, „Очите на мъдростта”, „Полъхът на сърцето” са всъщност впечатляващите наименования на живописните платна на 12-годишната художничка Венета Павлова ученичка от VI клас на ОУ “Райна Княгиня”.

Изключително талантливото момиче, чиято дарба е призната от доказани пловдивски художници, подреди самостоятелнаизложба “Приказен свят” във фоайето на училището си в първите дни на новата година. Рисунките и са изключително зрели за възрастта й, като част от тях са носители на престижни награди от национални и международни конкурси.

     Събитието по откриването на изложбата бе отразено в иновативния образователен портал „Уча в Пловдив”, пред който директорът на училището Мария Гайдарова обясни: „Искахме да дадем гласност на таланта на Венета и да я подкрепим в усилията й да развива творческите си умения. Това, което тя прави, е много стойностно и мотивира останалите. Целта ни е в училище да създаваме среда, в която да провокираме децата да ценят изкуството и да подкрепят дарбата на съучениците си”.


Въстановка по повод 140 години от Освобождението на България


Паметни моменти от българската история в навечерието на 3 март оживяха в ОУ „Райна Княгиня”, където дружество „Традиция” възкреси герои и събития.

Облечени в четнически униформи и народни носии, членове на организацията, чиято цел е да популяризира националната история и съхранява българщината, разказаха на второкласниците за смелостта и саможертвата на борците за национална свобода. Учителските бюра в актовата зала на училището едва успяха да поберат автентичните оръжия, използвани в Освободителната война. Репликите са притежание на членовете на дружеството, които те ползват по време на възстановките на исторически събития.


Притихнали и развълнувани, децата следяха разказа за Капитан Бураго, ръководил освобождението на Пловдив, с интерес разглеждаха униформите на руските войници и българските опълченци.  Но бяха най-нетърпеливи да докоснат оръжията.

“За първи път видях цървули и навуща”, възкликна Естел, която остана най-силно впечатлена от револверите, които имал и Левски. Дори си представила как точно е бил заловен“.

 

 

За Валери пък най-атрактивни се оказаха щиковете, пушките и ножовете, както и историята на капитан Бураго, начело в битката за Пловдив.

Докато слушала разказа за геройствата на четници и опълченци, Пламена затворила очи и си представила как в мразовитите дни преди 140 години те са имали една цел – освобождението на България.

„Най-много ме впечатли това, Как така са запазени револвери и костюми на четници“, недоумяваше Силвана. Нетърпеливи да узнаят повече, второкласниците атакуваха с безброй въпроси атрактивните си гости и научиха любопитни и непознати за тях факти.

Срещата, организирана по повод националния ни празник, приключи със специален подарък за музея на училището – гилза от възстановка на боевете при Шипка.

Проект „Живот на килограм“


“Живот на килограм” е проект, създаден и реализиран от „Психодраматична работилница“ и Фондация „Извън кръга”, и е насочен към превенция на хранителни разстройства сред ученици от 12 до 18 години.

Специалистите в областта проведоха три срещи с ученици на ОУ „Райна Княгиня“ от Vи VI клас.

По време на заниманията с класовете бяха разгледани следните теми:

  • Тема 1: Връзката между външния вид и хранителните разстройства.

  • Тема 2: Връзката между емоциите и хранителните разстройства.

  • Тема 3: Видове хранителни разстройства и симптоматика.

Учениците получиха информация за връзката между хранителните разстройства и представата, която имаме за собственото тяло, както и за емоционалния и преживелищен контекст, в който се развиват разстройствата на храненето. Дискутирани бяха теми, свързани с критериите за красота, за здравословните хранителни навици, за сиптоматиката на хранителните разстройства, както и за добрите и лошите стратегии за справяне с трудностите и др. Водещите успяха да запознаят учениците с това, как да разпознават сигналите на своето тяло при неправилен режим на хранене, и получиха насоки от кого да потърсят помощ и подкрепа, и колко важно е да се чувстват сигурни да споделят своите проблеми и преживявания.

Събитието е проведено по инициатива на Диана Георгиева, учител по английски език в ОУ „Райна Княгиня“.